Wijnstreken

Italië wisselt al jaren de positie van grootste wijnproducent af met Frankrijk. De productie van 55,8 miljoen hectoliters wijn bracht Italië in 2017 terug op de eerste plaats.

Italie is ook een van de oudste wijnproducenten: wijn wordt er al meer dan drieduizend jaar geproduceerd! De oude Grieken noemden Zuid-Italië ‘Oenotria’: wijnland.
De wijnproducenten gebruiken vaak autoctone druivenrassen, maar er wordt ook gebruik gemaakt van internationale druivenrassen.

Italië is verdeeld in 20 ‘regioni’, die op hun beurt verdeeld zijn in provincies. Ongeveer 40% van de totale oppervlakte is bergland, ongeveer 40% heuvelland en slchts 20% vlak. De wijngebieden van Italie liggen verspreid over een lengte van meer dan 1.000 km: er worden vijf klimaatzones erkend. 

Elke streek is uniek en elke streek heeft daarom unieke wijnen aan te bieden.
Hierna een klein overzicht van de verschillende wijnsoorten per regio.