Italiaanse truffels worden wereldwijd geaprecieerd. De meest gekende zijn de witte truffels uit Alba (in Piemonte) en de zwarte truffels uit Norcia (Umbria), maar er bestaan er wel 9 eetbare soorten.
Deze ondergrondse zwammen groeien op de wortels van verschillende boomsoorten, voornamelijk eiken en populieren. De smaak en de vorm worden beinvloed door de boomsoort waarmee ze in symbiose groeien, van de bodem en van het klimaat. Daar deze moeilijk te vinden zijn, gebruiken truffeljagers getrainde honden. Vroeger werden ook wel varkens en wilde zwijnen gebruikt vanwege hun goede reukzin, maar dit is door de italiaanse wet verboden sinds 1985. Truffels zijn helaas schaars in natuur en door de aparte condities waarin ze groeien zijn ze heel moeilijk (en in sommige gevallen, onmogelijk) te kweken. Dit zorgt natuurlijk voor een hoog prijskaartje. Men hoort ook wel eens spreken van 'wit' en 'zwart goud'!
Elke soort truffel heeft verschillende kenmerken, een eigen terroir en een eigen seizoensgebondenheid. De korte oogstperiode wordt jaarlijks bepaald op regionaal niveau.
Witte truffels uit Alba (Tuber Magnatum), bijvoorbeeld, kunnen over het algemeen gevonden worden tussen midden september en eind december, terwijl zwarte wintertruffels (Tuber Melanosporum) groeien van december tot maart. Van juni tot oktober vinden we de 'zomertruffel' (Tuber Aestivum) en van oktober tot december vinden we de 'herfsttruffel' (Tuber Uncinatum Chatin). In onze winkel kunt u bijna het hele jaar door verse truffels vinden of op bestelling verkrijgen. Bovendien hebben we een uitgebreid gamma producten gemaakt op basis van truffels: deegwaren, gearomatiseerde olijfolie, tapenades en nog veel meer. Kom onze 'truffelcollectie' ontdekken !